Luftslottet som borde sprängas

Regeringen ska se över den så kallade statliga författarlönen. Det gillas.

Visst, författare ska väl också ha någon slags akassa. Problemet är de klantskallar till författare som får ett par hundra tusen pengar år efter år för att de inte kan leva på sina utgåvor. De borde komma ut ur luftslottet och inse att de inte har de kvalitéer som krävs. Folk vill inte läsa deras skit.
Sitter du i rollstol kan du absolut bli ishockeyspelare, men du kan inte tro att skattebetalarna ska betala dig mer än låt oss dra till med max ett år för att du ska dribbla puck på heltid. Du får allt sansa dig, sladda grillor på fritiden och söka dig till ett annat jobb.

Sedan finns det ett gäng pennfäktare som emottar ersättning år efter år utan att ens presentera några nya, häftiga verk. De har verkligen lagt sig tillräcka.

Börjar man gräva i detta träsk får man ont i ögon, näsa, mun. Här finns bröderna Peter och Marcus Birro som bägge ville ha pengar för att skriva var sin bok om sin pappa (som kom från Italien, vilket ju var speciellt) för några år sedan. Klart grabbarna skulle ha 283 000 tänkte utskänkningsnämnden och gav grönt ljus. Någon bok i ämnet hade inte dykt upp när Expressen skrev om detta för två år sedan, och efter en koll på Wikipedia och Adlibris verkar det som om bröderna fortfarande inte kommit till skott.


Men ska inte smala poeter och även romanförfattare som inte heter Gulliou eller Liza få finnas?  

Jo, det ska de. Men kan de inte skriva på fritiden som vi andra vanliga dödliga? Nej, det kan de givetvis inte. De små asen.

***

Alla sportjournalister verkar eniga. I kväll har inte Nordirland en chans mot Sverige i emkvalet i fotballe. Så länge inte Sverige underskattar Nordirland, lägger de till (efter att de just gjort sig själva skyldiga till att underskatta Nordirland). Heja.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0