Guldkött

Som en reaktion på finanskrisen har middagsklubben, det vill säga jag och Jonathan, beställt en bit guldkött av Willy Ohlsson på Östermalmshallen.

Så här lät det under reseacharbetet, som utfördes via telefon:

Jonathan: Jo, vi tänkte detta till den andra helgen i februari och undrar om man måste förbeställa det?
Willy: Ah, guldköttet. Det är elit. De flesta säger att det är bättre än japansk Kobebiff. Ring på tisdag om ni är redo!
Jonathan: Så vad kliver denna guldklimp lös på?
Willy: 1100 kr/kilo.
Jonathan: Ha ha, gör det?
Willy: Åh jo, det gör det.


Det dröjer inte lång tid innan Jonathan kommer dragandes med orimligheter via mejl. Han skriver saker som "Inom helt enormt sekretessbelagda parenteser hälsar Sandström att hans hängmörade entrecote kliver in på endast 699 kr/kilot".

Självklart får Sandström, som häckar bland alla fotbollshuliganer och förtappade konstnärssjälar som raglar runt på Söderhallarna, behålla sitt slaktavfall.


600 gram guldkött avhämtas på lördag.

Dock är vi lite oroliga. Hur transporterar man denna värdefulla last? Bygga om en attachéväska till kylväska? Och ska man välja IF eller Trygg Hansa när det gäller att försäkra köttstycket? Och vart ligger nödutgångarna i Östermalmshallen? Bra att veta om det mot förmodan börja brinna mellan det att vi fått köttet och nått utgången, så att den ena av oss kan försöka spärra av vägen och hindra folk från att rädda sig så att de inte är i vägen när den andre av oss räddar köttet.


Det vore höjden av förolämpning om en påse pulverbearnaise befinner sig inom en radie av en kilometer när köttet tillagas och äts. Min närbutik Time är jag stammis hos så de ser nog inget problem i att hälla ut befintligt pulver och tillfälligt ta bort biprodukten ur sortimentet. Men är Ica och Konsum en bit ned på gatan lika tillmötesgående?


Det har stötts och blötts hur vi ska inmundiga Willys guldkött, som torrhängs i tre veckor för att sedan rullas i talg och därefter hängs i ytterligare fyra veckor. Ett tips från Veckans Affärer lyder: Grilla en halvkilosbit hårt på ytan, och låt sedan köttet gå färdigt i 170-grader varm ugn, till cirka femtio graders innertemperatur. Låt vila i tio minuter i folie. Servera i tvärskurna skivor med smält smör och flingsalt. Inga andra tillbehör.


Vi hade ursprungligen tänkt hemmalagade pommes och egenslungad bearnaise plus en tomatsallad. Men det där med "inga andra tillbehör" låter kraftfullt.


Kommentarer
Postat av: arvid

vad heter djuret? är det krokodil eller komodovaran eller tasmanskt djävulskött?

2009-02-03 @ 18:21:52
Postat av: Gran

Arvid: Vanlig hederlig ko faktiskt, Inte roligare än så. Här har du mer info: perfektakottet/index.xml" rel="nofollow">http://www.va.se/magasinet/2006/42/detperfektakottet/index.xml

2009-02-03 @ 19:03:22
Postat av: meh

@arvid: Duuuuh! Har du inte läst Bibeln eller? Guldkött kommer såklart från guldkalv.

2009-02-03 @ 23:13:28
Postat av: mugabe

Jag brukar också handla på Willys. FAst jag har för mig att prisnivån generellt är lägre.

2009-02-04 @ 00:18:24
Postat av: Gran

Mugabe: Skämt innehållandes den där lågpriskedjan och dess skämda böldkött undanbedes.

2009-02-04 @ 09:08:47
Postat av: Danne

Hoppas på ett enormt reportage + intima bilder från detta stycke av kött!

2009-02-04 @ 10:50:04
Postat av: Gran

Danne: Först tänkte vi sända live men vare sig TV4 eller SVT nappade konstigt nog. Pajaskanaler som TV3 och Kanal 5 känns inte värdigt detta projekt.



Men bildspecial kommer att läggas upp här i bloggen på lör eller sön.

2009-02-04 @ 11:14:27
Postat av: Anders Berg

Jag såg ett program på TV som handlade om mat, exklusiv sådan, å då visades ett inslag från Östermalmshallen. Oxfilé för nästan 1000 kr/kilo. Mycket avancerad metod för att "framställa" det köttet. Hoppas att det smakar bra! (Jag är avundsjuk men lycklig för er skull).

2009-02-04 @ 13:53:46
Postat av: arvid

det finns väl även ett djur som heter guldhamster? det kan ju bli nästa projekt. borde funka friterade direkt på spett dessutom.

2009-02-04 @ 14:28:02
Postat av: meh

@Anders: Den såg jag också. Mycket intressant program, kunde tyvärr inte hitta det på SVTs sida.



arvid: GE FAN I DET! Guldhamstrar är inget man äter! ;( arg, militant guldhamsterägare

2009-02-04 @ 14:53:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0