Fjärilshuset

Det var inte så kul på Fjärilshuset. Visst, utflykt med Josefsson en lördagseftermiddag var ju mysigt, men inte ens trevligt sällskap kunde lyfta den rätt tama fjärilsexpeditionen som stod till buds i anläggningen i Hagaparken strax norr om Stockholm city.

Det börjar hyfsat kittlande med en fin skylt...


...och levande palmer (hur klarar de kylan? undrar vi med nyfikna miner)


Väl inne kollar vi in butiken där det saluförs godisklubbor med döda skorpioner innuti , gräshoppor med baconsmak, trägiraffer, glass, mjukdjursfiskar och sånt. Sedan betalar vi entrépeng a 80 spänn och låter äventyret börja.

Det första rummet är ganska stort. Tänk er en squashbana fast lite längre. Man kan inte säga att det har satsats på knock out i första ronden, för det enda som finns att titta på är sköldpaddorna Pedro och Valencia som trängts ihop i en rätt liten glashydda nere i ena hörnet av rummet.

En skylt talar om att de är från det exotiska landet Grekland och att de är landsköldpaddor. De äter gräs, hö och sepiaskal. Livslängden uppges vara "50 år och uppåt". Det är tydligen omöjligt att döda den grekiska landsköldpaddan innan den fyllt 50 bast, hur man än försöker.

Pedro och Vanelcia är cirka 30 år och kommer inte att dö eller dödas än på länge. Det firas intimt, och långsamt.


I rummet finns även ett limeträd. Vi fascineras av att se limefrukter som inte ligger i affären utan hänger på ett träd.


Nästa rum är betydligt större. Och varmare, med en luftfuktighet på många procent. Attraktionen här inne är en damm med fiskar. Japanska karpar. De är fina och lite roliga. Roligast är att provocera fiskarna genom att visa fingret för dem. De blir skitsura och vill attackera och bitas och bete sig, men de kan inte för det är en tjock glasskiva i vägen.

Fuck you, fisk


En damm där man ser en fisk


Hej hej


Nånstans bland alla kids finns Josefsson


Se på mig

Nästa rum är huvudprylen. Här är det ännu varmare och ännu fler procent luftfuktighet. Fjärilar flyger omkring vilt. En attackerar en besökare, som blir skräckslagen:

Fjäril äter på arm


Fjäril softar med efterrätt


Svart canadian three door-fjäril


Fjäril i sitt naturliga habitat (träd och lysrör)

Mitt i det stora rummet står en anordning jag initialt misstar för en hembränningsapparat inkastyle. Det visar sig dock vara en gigantisk mangrovepanacotta:

Josefsson petar på anläggning

Nästa rum är litet och kan klassas som mellanrum. Där är temperaturen normal och det dryper inte längre vatten om kameralinsen. Här träffar vi ett gäng fiskar:

Fin fisk


Coolast på hela stället - en snömonsterfisk med arg mun, stirriga ögon och konstigast av allt, ben med fötter


Snömonsterfisk i närbild

I det sista rummet var det öken. Några torra ödlor...

Ödla i urval

... några fåniga statyer som kändes som nödlösning/utfyllnad...

Jag och trist staty

... så Josefsson hittar på annat att göra:

Kul att spräcka plastbubblor så att det smäller

Vid det här laget har vi kollat på fjärilar och annat i 45 minuter. Tristessen gör att vi blir väldigt intresserade av alla dörrar med förbudsskyltar:

Observera att man efter el lagt dit först ett utropstecken, sedan en punkt. Kanske inte verkar så kul så här i efterhand, men ni skulle varit där.


Här händer en väldigt rolig grej. Josefsson hittar en dörr där man inte får gå in.


Josefsson tjuvkikar in genom springan


Där ser han flera stycken tomtar uppställda

Ja, där har ni Fjärilshuset (www.fjarilshuset.se). Det fanns också en cool fågel (nån slags rapphöna, tror jag) som sprang omkring i alla rum. Den var stor som en apelsin och jag försökte plåta den men den var lite skygg, och väldigt kvick. Enligt en skylt kunde den flyga, men valde att inte göra det.

Kommentarer
Postat av: Linnéa

Fantastiskt. Ser fram emot fler kultursafaris. Cosmonova? Spårvagnsmuséet? Kaknästornet? Möjligheterna är oändliga.

2009-01-19 @ 14:18:36
Postat av: Josef

Mycket intressant blogginlägg, detta.Smällplasten med bubblor av pingisbollsize var för övrigt som en dröm. Där skulle man kunna stå och smälla bubblor hela dagen.

2009-01-19 @ 14:18:58
URL: http://svullbuk.blogspot.com
Postat av: mugabe

Snömonsterfisken krossar allt motstånd. En bottnarnas Ferrari, en slammets Yngwie Malmsteen!Hette han något?

2009-01-19 @ 15:21:07
Postat av: peter

Kan man gissa att fågeln som sprang runt rent utav var en kiwi-fågel?

2009-01-19 @ 15:54:50
Postat av: Gran

Linnéa: Jo, vi har en del på G. Mest pepp är jag nog på Polismuséet. "En utställning där barn kan leka i en riktig polisbil, prova polisuniform och lösa ett brott". Jag hoppas de inte är svinnoga med att bara barn får göra dessa grejer. Jag skulle nog väldigt gärna vilja lösa ett brott när jag väl är där.Josefsson: smällplasten var grym.Mugabe: Peter Hanses.

2009-01-19 @ 16:01:53
Postat av: Gran

Peter: Nä, det var nån sorts rapphöna.

2009-01-19 @ 16:03:25
Postat av: arvid

Fjärilshuset - inte bara fjärilar

2009-01-19 @ 23:08:22
Postat av: Andreas

Kul rapport. Vart lite intresserad av Snömonsterfisken och sökte svar på google... fick endast en träff, din blogg.

2009-01-20 @ 17:48:22
URL: http://www.sarcophagic.com
Postat av: Anonym

Andreas: Jag kan ha konstruerat namnet. Jag tror jag mejlar Fjärilshuset och frågar vad det är modell på firren. Postar eventuellt svar här sen.

2009-01-20 @ 19:33:09
Postat av: Skogstokig

Den där "snömonsterfisken" ser ut att vara en tångulk (frogfish på engelska). Det är såna som brukar ha ett metspö på skallen så att de bara behöver ligga och vänta med käften på vid gavel tills maten är inom huggavstånd. Riktigt fascinerande fiskar med andra ord. Häftigast är dock de som ser ut som färgglada sjöogräsodlingar, som t ex denna:

http://uglorable.com/media/2008/0136.jpg

2009-01-20 @ 19:44:01
Postat av: Andreas

Gran: Synd, det var ett bra namn.

2009-01-20 @ 19:51:20
Postat av: Gran

Skogstokig/Anders: Ha, ha, ja det är en frogfish! Min favvofisk, helt klart.

2009-01-21 @ 10:20:16
Postat av: Sven

Dom små fåglarna är nog vaktlar

2009-02-22 @ 11:30:52
Postat av: petro

kinesiska dvärgvaktlar, som nu har pyttesmå urgulliga kycklingar... inte rapphöns

2009-05-29 @ 20:54:49
Postat av: fuck you fisk!?

du måste seriöst vara den konstigaste människan någonsin. Reta fiskar när man är över 30 år, patetiskt. Trevligt också att fabricera hela historien... du har missat halva jävla huset med alla fåglar och 30 dvärgvaktlar som springer runt där inne, förresten är inte fiskarna arga alls har klappat dem flera gånger och de försöker nafsa på fingrarna men de har inga jävla tänder... de är karpar!!! idiot

2010-01-08 @ 18:40:06
Postat av: Gran

Fuck you fisk!?: Ja du, glapphjärna. Du tror väl inte på riktigt att en fisk känner sig provocerad av att någon ger dem fingret? Och om du tror att min avsikt var att mucka med fisken är du ju helt bränd, mörthjärna.I så fall har de byggt om skiten sedan vi var där. Då fanns en dvärgvaklel (ett geni som även nämns i texten). De har väl utökat beståndet. Saker och ting förändras, dra på trissor.

2010-01-11 @ 12:08:29

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0