Saparmurat

Jag rensar min Helgonsida och spar det som går. Här är en grej från öst:

Daterat: 22/3-07 kl 10:12

Jag hade på känn att min fascination av Göran Persson skulle bli kortvarig. Ställd mot Saparmurat Nijazov Türkmenbaşy, Turkmenistans president som dog i julas, är Göran en imbicill.

En stor ledare gör avtryck i historien på ett helt annat sätt än vad Persson lyckades med. Saparmurat var en av världshistoriens mest häpnansväckande diktatorer. Tyvärr fick han alldeles för lite uppmärksamhet i Sverige. Personer har menat att Saparmurat kunde jämnställas med Hitler och ändå var det nästan ingen i västvärlden som brydde sig om allt elände han utsatte sitt land för. Men heter ett land Turkmenistan är det ju i princip omöjligt för det att bli tagen på allvar. Extra, extra, folkmord i Ankeborg! Jodå.

Att Saparmurat var populär råder det ingen som helst tvekan om. I ett val fick han hela 99,5 % av alla röster. Inte så konstigt, då han verkar vara något alldeles extra. Han var så begåvad att hans bok ”Rukhnama” (Själens bok), av upphovsmannen själv men säkert också av många andra, jämställs med Bibeln och Koranen. ”Rukhnama” (Själens bok) är Saparmurat Nijazov Türkmenbaşys självbiografi.

Trots att Saparmurat är död håller boken en särplats i det turkmenska samhället: utan att ha klarat av Rukhnama-testet kan man varken få jobb, komma in på universitetet eller ta körkort. Läser man den tre gånger har man direktplats i himlen, enligt Saparmurat.

Gör testet: http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d...

Jag hade 8 av 20 rätt. Hyggligt med tanke på att jag så sent som i går knappt hade hört talas om vare sig landet eller den store Saparmurat. Saparmurat lät tillverka en helt otrolig mängd konstverk till sin egen ära. Bland de mest utmärkande är en gigantisk staty i guld föreställande Saparmurat. Den står på snurrande platta som följer solens gång. Motiveringen till det var ”att två solar hela tiden skulle få mötas”.

I en intern omröstning gjord av mig blev Saparmurat med 99,5 % av alla röster vald till ett av Turkministans fem absolut roligaste förnamn.

Saparmurat Nijazov Türkmenbaşy ändrade staden Krasnovodsks namn till Türkmenbaşy efter sig själv. Lägg därtill att flera skolor, flygplatser och till och med en meteorit har fått hans namn.

Saparmurat älskade att förbjuda saker. En gång förbjöd han manliga presentatörer på TV att använda smink, eftersom han hade problem med att skilja män och kvinnor åt. Inga andra böcker än de skrivna av honom tilläts i skolorna och på biblioteken. Dessutom stängde han alla bibliotek på landsbygden eftersom ”folk som bodde där inte kunde läsa”. Lite senare förbjöd han även alla sjukhus på landet.

Annat Saparmurat förbjöd under sin tid som regent: balett, opera, aids(!), datorspel, långt hår, skägg, guldtänder, balkonglådor och tobak (eftersom han själv hade slutat röka).

Alltså är han en av få världsledare som tagit både problemet med aids och problemet med blomlådor på balkongen på allvar.

Nu är som sagt Saparmurat död. Inte utan att man blir lite orolig för Turkminestans framtid. Den nye presidenten Kurbanguly Berdymuchamedov verkar svag. Han fick endast 89,23 procent av rösterna vid valet nyligen. Men när han svor presidenteden höll han handen på ”Rukhnama” (Själens bok), så kanske han finner styrkan att fylla sin företrädares gyllene skor.

Tack till gårdagens avsnitt av Babel för att det uppmärksammade Saparmurat och Turkminestan.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0